Zo, da's ff geleden
久しぶりですね〜

Japanstudies

Begin aan de uni

Na het halen van mijn diploma, een zoektocht naar een kamer, die ik uiteindelijk in en Den Haag heb gevonden, en een heerlijke zomervakantie in Scandinavië, ben ik uiteindelijk begonnen aan Japanstudies. Toch wel schakelen van een beta-profiel naar een voornamelijk taalstudie. Dan is het ook iets meer dan taal, met vakken als geschiedenis en sociologie, maar ruim de helft van de klassen is taal.

Japans is toch wel een grote tegenstelling vergeleken met Duits en Frans op de middelbare school. Misschien omdat je er elke week intensief mee bezig bent: een klas alleen voor schrijven (chinese tekens), een klas alleen voor luisteren en spreken, of een college volledig geweid aan grammatica en dan ook vertaalklassen. Misschien dat ik me toch meer interreseer in deze taal dan in het Duits of Frans, maar de taalvakken gingen me eigenlijk heel goed af.

Het is wel een uni

Geen middelbare school

Maar, toch merk je wel dat de andere vakken zoals sociologie toch anders zijn dan de vakken op een middelbare school. Voor elk college een tekst schrijven aan de hand van essays van anderen. En zeker in het tweede semester het vak academische vaardigheden, jammerlijk was ik qua plannen toch niet helemaal voorbereid op een monstervak als dit.

Dit heeft er uiteindelijk jammerlijk toe geleid dat ik het vak niet heb gehaald door de hoeveelheid schrijfwerk dat ervoor gedaan moest worden. Laat het nu net zijn dat dit vak bij Japanstudies in het BSA zit, waardoor ik dus het jaar niet heb gehaald én niet nog een keer mag beginnen bij Japanstudies. Dit betreur ik toch wel zeer.

En nu dan

Positief blijven

Ik betreur het toch niet dat ik Japanstudies gedaan heb, ik heb er veel op gedaan, en spreek ondertussen flink beter Japans dan Duits. Mijn plan A was dan ook te gaan werken en in Japan (APU universiteit) te gaan studeren, maar genoeg geld verdienen is toch moeilijk. Plan B was al sinds het einde van het schooljaar 2016-2017 Koreaans te gaan doen als ik niet naar Japan kan. Ik heb me ondertussen al ingeschreven hiervoor, en heb al veel zin in het volgende schooljaar.

Naast de kennis en vaardigheden die ik vorig schooljaar heb opgedaan is er ook nog een andere reden dat ik zeker geen spijt heb van mijn keuze Japanstudies. Namelijk mijn vriendengroep, waar ik al sinds het begin van de studie veel mee doe. Zelfs nu zij wel doorgaan word er toch nog vaak veel samen gedaan.

En dan een tussenjaar

'Even' werken

En dan heb ik een tussenjaar, eerst met de bedoeling om geld te verdienen om een reserve groot genoeg te hebben om in Japan economie te gaan studeren. Maar baantje één blijkt toch niet heel goed te gaan. Na een paar weken hier en daar te hebben gekeken naar fulltime werk ben ik uitgekomen bij een marketing bedrijf dat door-to-door loopt voor het energiebedrijf BudgetEnergie. Niet het slechtste werk dat ik me in kan beelden, maar ik zal het niet nog een keer doen als een baan. Vier weken lang heb ik van deur tot deur gelopen en mensen proberen een goedkopere energierekening aan te smeren. Gezien mijn persoonlijkheid, niet het beste... Van het vele lopen en veel buiten zijn ben ik dan toch ook snel ziek (als in ziek in bed) geworden, een goede reden om toch iets anders te vinden vind ik.

de volgende baan

Een middelbare school⁇

En dan ga ik toch terug naar een middelbare school? nou, niet helemaal. Op de foto hiernaast (of boven) staat het Maerlant-Lyceum, een middelbare school in Den Haag. Op deze school doe ik tijdens proefwerkweken en examens surveilleren, dit is wat er voor zorgt dat ik in ieder geval de huur nog kan betalen. Het word geregeld via het werk waar ik na mijn vorige baan voor had gesolliciteerd.

Gezien positieve ervaring in het verleden, heb ik namelijk bij een huiswerkbegeleiding gesolliciteerd. Op de website staat dat er minimaal een zeven gemiddeld voor het VWO diploma gehaald moet zijn, nu was mijn diploma niet zo goed, maar ik heb toch een motivatie geschreven. Ik mocht op gesprek komen, daarna mocht ik een proefdag draaien, een proefmaand en ik werk nu nogsteeds bij After's Cool als huiswerkbegeleider, en het bevalt goed.